A reformkori reggelik címen múzeumpedagógiai foglalkozásunkkal várjuk látogatóinkat a múzeum ivójában.
Az első kuglóf receptet a XVII. században jegyezték fel, ekkor indult világhódító útjára. Kuglófot bármikor ehetünk, hiszen hozzátartozik a hétköznapi reggelikhez, a délutáni teázásokhoz, az ünnepi süteményekhez. Az 1900-as évek közepén a vidéki lakodalmak már reggel elkezdődtek, ekkor a vendégeket finom házi készítésű kuglóffal és kávéval fogadták. A Pilvax Kávéházban ma is őriznek egy 1848-ból származó kézzel írott étel és bor árjegyzéket – magától a tulajdonostól -, ami bizonyítja, hogy a hajdani kávéházban bőséges választékból lehetett szemezgetni. Reggelire a kávé mellé kuglófot vagy kalácsot kínáltak. A kávén kívül tejet, csokoládét, teát, valamint limonádét, rozsólistet – ez édeslikőr -, borlevest, mandulatejet és puncsot is felszolgáltak.
Kuglófunk készülhet az eredeti recept alapján élesztővel vagy a később elterjedt sütőporos változattal. A formák készülhetnek kerámiából, fémből, aminek legfontosabb közös tulajdonsága, hogy a sütőforma közepén lyuk legyen azaz „kémény”, hiszen ez biztosítja, hogy a nagy tömegű tészta tökéletes átsüljön. Forrás: delmagyar.hu
A számomra tökéletes kuglóf receptet, egy kézzel írott (sok időt megért) szakácskönyvből másoltam.
Hozzávalók:
4 db tojássárgája
25 dkg porcukor
1 dl tej
0,8 dl olaj
20 dkg liszt
½ csomag sütőpor
½ citrom héja, leve
2 db vaníliás cukor
70 g mazsola
4 db tojásfehérje
1 evk. kakaópor
- A tojásokat szétválasztva habosra keverjük a cukorral.
- Hozzá adjuk az 0,8 dl olajat, 1 dl tejet, mazsolát, citrom héját és levét, a lisztet, amibe belekevertük a sütőport.
- Óvatosan hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét.
- A tésztát kettévesszük és az egyik felébe 1 evk. kakaót keverünk.
- A két masszát váltakozva kanalazzuk a formába, majd saslik pálca segítségével márványosra keverjük a két tésztát.
- 170-180 C-on 40 perc alatt megsütjük.
- A formából kivéve egy kis hűlés után porcukrozzuk, de akár csoki vagy más mázzal is leönthetjük.Jó étvágyat!