Gasztronómiai időutazás

Gasztroblog

A magyar konyhakultúrát a tájegységekre jellemző ételekkel szokás bemutatni. Az adott vidékre jellemző ételkészítési szokás, a tradíciót jelentő receptek a népi táplálkozás bölcsességét bizonyítják, mert a helyben termelhető, hozzáférhető nyersanyagokból készült ételeket tartalmazzák. Már számtalanszor került bemutatásra az Alföld- Kiskunság terültére jellemző ételcsokor, melyre az itt élők méltán lehetnek büszkék. Napjainkban is szívesen gondolunk vissza ezekre a dédszülőktől, nagyszülőktől kapott örökségre. Azonban a magyar konyha történetére az is jellemző, hogy befogadott, átvett ötleteket, esetlegesen ötvözte a meglevőkkel. Mivel a globalizáció vívmányaként számtalan alapanyag elérhető, egy olyan receptgyűjtemény indítására teszünk kísérletet, mely praktikus, időtakarékos, gazdaságos ötletekkel a mai kor emberének rohanó világát segítheti. Természetesen törekedni fogunk arra, hogy az évszaknak megfelelő, gazdaságos, ínycsiklandóan tálalható ötleteket osszunk meg.

Egy gasztronómiai időutazásra hívjuk a kedves olvasókat a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékház szabadkéményes konyhájába, amelyben 1845. április 24-től egy éven keresztül Hrúz Mária – a költő édesanyja – is itt készítette az étkeket családja és a fogadó vendégei számára. A konyhában két kemence volt hivatott a kenyereket, húsokat, tésztákat megsütni és melegíteni a szomszédos helyiségeket: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. Ezen kívül a falhoz téglából épített tűzpadka volt az a tűzhely, amelyen készítették a harapnivalókat. A kemencékhez nem tartozik kémény, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Számunkra újszerű körülmények között a füstös konyhában, húshagyókedd előtti napokban a tűzpadkán készült el a világ legegyszerűbb receptje alapján a pihe könnyű fánkunk.

A videó megtekintéséhez kattintson a videó lejátszási gombjára: 

A fánkot a hagyomány szerint vízkereszttől –  hamvazószerdáig sütötték, így még van néhány napunk a torkoskodásra a negyven napos böjt előtt.

Szükséges alapanyag:

450 g liszt (szoba-hőmérsékletű)

2 db instant élesztő

3 evk. kristálycukor

3 dl meleg víz

½ citrom reszelt héja

1,5 evk. olaj

1 db tojás

Először a száraz alapanyagokat összekeverjük egy tálban, majd hozzá adjuk a vizet, olajat és a tojást, amiből nokedli állagú tésztát kapunk (ha szükséges még egy marék lisztet keverünk hozzá). A tésztát egy nagy zacsiba tesszük, becsomózás után egy tál meleg vízben 1 órán át kelesztjük. A pihentetést követően gazdagon lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és szaggatás után rögtön forró olajban, fedő nélkül sütjük. Az edényünkben kis mennyiségű zsiradékra van szükség, mert így lesz fánkunk szalagos.

Jó étvágyat kívánunk

Posted by MÉSZÁROS SZILVI
on FEBRUARY 12, 2021