A kelttészta már nagyon régóta a mindennapi étkezés része. A huszadik század elejéig ugyanabból a tésztából készítették mint a kenyeret, csak formailag különbözött tőle. Később jobb minőségű lisztből, tojással, tejjel és vajjal gazdagított tésztából sütötték. A tésztát – mint akkoriban mindent – a kemencében sütötték ki. Az én receptem egy olajban sült változat, próbáljátok ki ti is! Vigyázat függőséget okoz és nagyon hamar elfogy! 😉
Bevásárló lista:
- fél kg liszt,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 tojás,
- 2,5 dl tej,
- 5 dkg vaj,
- 1 citrom,
- 1ek. vaniliás cukor,
- lekvár
Így készítsd:
A lisztet szitáld egy tálba. Közepébe kotorj egy kis fészket. Ide szórd a vaníliás cukrot, erre öntsd a langyos tejet és morzsold rá az élesztőt. Szórd meg a tetejét liszttel és hagyd érni a kovászt úgy 5 percig. Utána mehet bele a tojás, vaj, egy citrom héja és egy fél leve, majd dolgozd össze. Ha autentikus akarsz lenni akkor mindenképp kézzel csináld! Nagyon jó gyurmákolni, nyomkodni, kész relaxáció! Ha már eleget dögönyözted, akkor takard le és hagyd hogy szép nagyra keljen. A kész tésztát újra gyúrd össze, majd vágd fel csíkokra. Most lehet kiélni magunkból a gyereket, mert vékony, kisujjnyi hengerekké kell formázni a tésztát. Közben forrósíts fel olajat és pillanatok alatt süsd meg benne a “boszorkány ujjait” szép barnára. Kedved szerint porcukorral vagy fahéjas porcukorral szórd meg. Legjobb hozzá a savanykás ízű lekvár!
Jó étvágyat kívánok:
Orbán Ági