„TSEMEGETSINÁLÓKNAK…”

 

„Tsemegetsinálóknak…”

Kossuth- kifli

Hozzávalók 8 adaghoz

20 dkg vaj

18 dkg finomliszt

20 dkg porcukor

4 db tojás

1 késhegynyi sütőpor

1 citrom héja (lereszelve)

10 dkg dió vagy mandula a tetejére

Az olvasztott vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a négy tojás sárgáját egyesével, jól kikeverve. A  citromhéjat is beletesszük!

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros-tojásos masszába!

A sütőport a liszttel jól elkeverjük és hozzászitáljuk az eddigiekhez!

Vajjal kikent, lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát kb.1 cm magasan!

A tetejét megszórjuk durvára vágott (mozsárban tört) dióval vagy mandulával!

Előmelegített sütőben 160-180 fokon, fél óra alatt megsütjük.

Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat (kifliket) szaggatunk belőle!

Jó étvágyat kívánok!

Sóbujtó Klára

 

Hrúz Mária konyhájára, de nem csak az Ő konyhájára, hanem a kor jellemző része  volt a lassú tűzőn történő ételek készítése a kemencében.

 

Kemencés pacalpörkölt cserépedényben

Hozzávalók:

  •   2,5 kg pacal
  •  4 db vöröshagyma
  •  4 gerezd fokhagyma
  •  3 ek. zsír
  •   3 db paprika
  •    1 db chili
  •    3 db paradicsom
  •    3 db babérlevél
  •    2 ek .pirospaprika
  •    1 ek. majoranna
  •   1 kávéskanál őrölt kömény
  •  1 kávéskanál őrölt bors
  •  2 dl száraz vörösbor
  •   só

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát  zsíron egy serpenyőben megdinszteljük.

A pacalt csíkokra vágjuk, a paprikát és paradicsomot apróra kockázzuk.
Cserépedénybe tesszük és az összes hozzávalót elkeverjük, ízlés szerint sózzuk.

A chilit egészben a tetejére tesszük. 2-3 dl víz elegendő a felöntéshez.
Lefedjük és 280 fokos kemencébe rakjuk. 2 óra főzés után tálalható.
Ha fagyasztott előfőzött pacalt használunk, csak fél óra főzés szükséges.
Főtt burgonyával, és/vagy friss kenyérrel fogyasztjuk.

 

Recept forrása:http://karcsifozdeje.blogspot.hu/2015/08/kemences-pacalporkolt-cserepedenyben.html

Jó étvágyat!

Mivel nemsokára itt a karácsony, és akinek még nincs ötlete, hogy vajon milyen étel kerüljön eme meghitt ünnepünk asztalára, akkor íme két igazán klasszikus recept, amit szeretnék most megosztani.

Áldott, békés, karácsonyi ünnepeket és örömökben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk!

 

 

002

008

 

Rusztikus töltött dagadó vele sült almával

 

Hozzávalók :

  • 1,5 kg dagadó felszúrva
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 savanykás alma
  • 4-5 nagy barna csiperke
  • 1 ág rozmaring
  • 2 kis csokor kakukkfű
  • 2 dl száraz fehérbor (most tokaji furmint)
  • frissen őrölt vegyes bors

A töltelékhez:

  • 20 dkg csirkemáj durvára vágva
  • 30 dkg barna csiperke durvára vágva
  • ½ fej olasz édes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss kakukkfű
  • 1 ág rozmaring
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 dkg vaj
  • 3 db keményre főzött tyúktojás
  • 2 nyers tojás szétválasztva
  • frissen őrölt szerecsendió és vegyes bors
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • frissen őrölt Maldon só

 

A dagadót sóztam, borsoztam.

Megtisztítottam a gombákat és a májat és rusztikusra daraboltam a hagymával egyetemben, tehát nem túl kicsire és nem is túl nagyra. A vajban megdinszteltem először a kakukkfű csokrot, majd hozzáadtam a hagymát és üvegesre sütöttem. Elkevertem az átnyomott fokhagymával, majd rádobtam a gombát és addig sütöttem, míg zsírjára nem pirult.

Hozzáadtam a májat is, és úgy 1 percig sütöttem, míg ki nem világosodott. Ekkor sóztam és fűszereztem, hozzáadtam az összevágott rozmaring leveleket és petrezselyemzöldet.

Hagytam hűlni a tölteléket és a tojásvágóval két irányból is – rusztikusra – összevágott kemény tojásokat elkevertem a tojássárgájával, majd a felvert tojásfehérjével. Beletöltöttem a pácolt dagadóba és bevarrtam a végét.

Mangalicazsírral kikent cserépedénybe helyeztem és 200 C fokra előmelegített sütőbe toltam 15 percre. Visszavettem a hőt 150 C fokra, mellé öntöttem a fehérbort és fóliával betakarva 1,5 órán át sütöttem.

Közben az almákat kiszúrtam, és a lila hagymával együtt cikkekre vágtam és az egész gombafejekkel és fokhagyma gerezdekkel együtt a dagadó mellé adtam. Volt maradék csirkemáj, ezt baconbe csomagoltam és ezt is a sült mellé rendeztem.

Ezt követően 190 C fokon 20 perc alatt arany barnára sütöttem a dagadót, a szalonnás májat, a zöldségeket és az almát.

A dagadót 30 percig deszkán pihentettem fólia alatt, mielőtt megvágtam. A „köretet” pedig a még meleg sütőben melegen tartottam.

Krumplipüré is készült a dagadóhoz, de nekem speciel a gombával, almával, sült hagymákkal tökéletesen körítve volt!

Jó étvágyat!

Recept forrás:http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2014/02/klasszikus-rusztikus-toltott-dagado.html

 

bejgli

Diós és mákos bejgli kelt tésztából

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1,5 dl tejföl
  • késhegynyi só

Mákos töltelék:

  • 25-30 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja
  • 2 maréknyi mazsola
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 e.k. rum

Diós töltelék:

  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 2 marék mazsola
  • ha nagyon száraz a töltelék 1 evőkanál tejföl

 

Elkészítése:

Felfuttatjuk az élesztőt a tejben egy teáskanál cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a pici sót és jól összedolgozzuk, azaz sima tésztává dagasztjuk. Félretesszük és letakarva kelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket, összekeverjük a hozzávalókkal figyelve arra, hogy megfelelő keménységű (lágyságú) legyen mind a dió, mind a máktöltelék.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk és négy cipóra osztjuk. Kinyújtjuk egyenként a cipókat téglalap alakúra, rákenjük a tölteléket, a két rövidebb szélét üresen hagyjuk, ezt behajtjuk és feltekerjük. A hajtás szélek lehetőleg a tészta aljára kerüljenek.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a rudakat, tojással lekenjük a felületüket, majd ismét megkelesztjük. Újra megkenjük a tojással, villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Barnás-pirosra sütjük, ha kihűlt, ujjnyi vastagságúra szeleteljük. Porcukrozható, de ez el is hagyható!

Tipp:

Tapasztalatom: a töltelék összeállításánál ügyeljünk arra, hogy nehogy sok tej kerüljön bele, mert akkor lágy lesz és nehezebben kezelhető. Ugyanez vonatkozik dióra, mákra egyaránt.

Recept forrása:http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/dios-es-makos-bejgli-kelt-tesztabol

Jó étvágyat!

Pápai Gabriella

 

 

 

 

 

 

Hrúz Mária konyhájára, de nem csak az Ő konyhájára, hanem a kor jellemző része  volt a lassú tűzőn történő ételek készítése a kemencében.

 

 

13259_kemenceben-sult-csulok_n-201510170303

 

Kemencében sült csülök káposztaágyon burgonyával

 

 

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 4 db keresztben elvágott elsőcsülök
  • 1 nagyobb fej káposzta
  • 50 dkg császárszalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 fej lilahagyma
  • 1,5 kg burgonya
  • 1,5 dl olaj
  • 1 db erőleveskocka
  • 5 gerezd fokhagyma
  • köménymag
  • egész bors
  • őrölt bors
  • sertés sült fűszerkeverék
  • 10 dkg olvasztott vaj szükség szerint

 

Elkészítés:

1., A csülköket megtisztítom, és felrakom annyi vízben főni, hogy ellepje. Ízesítem sóval, egész borssal, fokhagymával és leveskockával. Forrásig nagy lángon, majd takarékon főzöm fél órát. Tűzről levéve a csülköket kiveszem a főzőléből, és állni hagyom.

2., A káposztát és a vöröshagymákat szálára vágom. A hagymát megdinsztelem, hozzáadom a káposztát. Sóval és egész köménnyel ízesítem, saját levében kb. fél órát fedő alatt párolom.

3., A császárszalonnát felkockázom, zsírjára engedem, de nem pirítom meg, majd leszűröm, és külön rakom a szalonnát és a zsírt.

4. A burgonyát héjában megfőzöm, majd megtisztítom és negyedelem. A szalonna zsírjával összekeverem (ha még szükséges, a vajat is hozzáadom), ízlés szerint sóval és borssal ízesítem, és tepsibe teszem.

5. A párolt káposztát összekeverem a szalonnával, és elterítem egy nagy tepsibe (a káposzta levét is!!), rászóróm és elrendezem a karikára vágott lilahagymát. Egyenlő távolságra egymástól elrendezem a csülköket ezen a káposztaágyon, és a sertéssült fűszerrel megszórom a csülköket, de úgy, hogy a káposztára ne kerüljön belőle. Alufóliával betekerem, és a felfűtött kemencébe teszem 40-45 percre. Utána a fóliát leveszem, visszateszem 45-55 percre, hogy szép pirosra süljön. Ezzel egy időben betolom a fűszeres zsíros krumplit is, és pirosra sütöm.

Tepsiben hagyom, és így tálalom fel friss, puha kenyérrel!!

Jó étvágyat!

Recept forrása:http://www.mindmegette.hu/kemenceben-sult-csulok-kaposztaagyon-burgonyaval.recept

Pápai Gabriella

 

 

 

 

 

pogacsa

Alkalmanként az előre bejelentett csoportokat várjuk  ezzel a gyorsan elkészíthető, egyszerű és finom recepttel.

Pogácsa recept kb. 44 főre :
½ kg liszt
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor

1 pohár tejföl
1 tojássárgája
25 dkg vaj
tej az élesztőhöz

Elkészítése:
A  tejet felmelegítjük majd beletesszük az élesztőt és a cukrot. A tészta hozzávalóit összeöntjük. Majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk.  A kész tésztát, deszkán 2 cm vastagságra kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval méretre szaggatjuk.  Kizsírozott tepsibe tesszük és megsütjük. Kb. 15 perc az elkészülési idő .

Jó étvágyat!

Pápai Gabriella

Save

Vélemény, hozzászólás?