Megemlékezés Petőfi Sándor születésnapján

petofi-szuletesnap159

A Múzeum Baráti Kör és a Petőfi Emlékmúzeum közös szervezésében került sor a 2017-es év utolsó napján, december 31-én Petőfi Sándor ünnepelt költőnk születésnapjának megemlékezésére. Szalkszentmárton község lakosai minden évben összegyűlnek ezen a napon és verssel, énekkel köszöntik a költőt. A barátságos összejövetelen sor került a megemlékezést jelképező gyertyák meggyújtására a Petőfi szobornál, ami a falu központjában található. A rendezvényen viszonylag nagy létszámmal vettek részt, több mint 60-an ünnepeltünk. A szavalás, éneklés és a gyertyák, fáklya meggyújtása után egy kellemes estét töltöttünk a múzeum ivójában, ahol forralt bor és rétes várta az érkezőket.

A szalkszentmártoni Emlékmúzeum Petőfi Sándor családjának egykori lakhelye volt, ahol édesapja Petrovics István bérelt mészárszéket. A múzeumot a 112 vers házának említik, ahol maga a költő is gyakran megfordult, édesanyja ebéddel várta. Itt írta meg a Felhő ciklust. Az épület ma már korabeli berendezési tárgyakkal várja a látogatókat, többek között a család eredeti használati tárgyait, relikviákat is meg lehet tekinteni.  A múzeum számos programnak ad helyet és egész évben nyitva tartja kapuit, látogatásra hétköznapokon és hétvégén egyaránt van lehetőség. A látogatás mellett kézműves, múzeumpedagógiai és egyéb foglalkozást kínál az óvodai csoportok és iskolás gyermekeknek a népnevelés és a nemzeti identitástudat erősítésének nevében.

Szalkszentmárton lakosai nem csupán az óév lezárását és az újév közeledtét ünnepelte meg, hanem megemlékezett szeretett, nagy költőnk születéséről is, akinek születése és halála körüli legendák folyton megkérdőjeleződnek, de a falu sem a születéséről, sem a haláláról nem kíván vitatkozni, hanem a költő életének egy jelentős részét idézi meg. Azt az évet, amikor számára meleg, békés családi otthont jelentett a község.

Vélemény, hozzászólás?