Aradi Vértanúk Emléknapja

 

Szalkszentmárton Község Önkormányzata az Aradi Vértanúk Emléknapja alkalmából ünnepi megemlékezést tartott 2020. október 6-án a Múzeum kertben.

A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt amiről, a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg.

1849. Október 6-án Aradon, megtörtén a 13 honvéd tábornok kivégzése. Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet.

A magyarok, éljenek bárhol is a világban a 171 éve történt gyászos aradi megtorlásról nem tudnak és nem is akarnak megfeledkezni. 

Az emléknapon Káposztás Tibor Szalkszentmárton Község Önkormányzat polgármestere és Alföldy-Boruss Dániel a Petőfi Sándor Emlékmúzeum Baráti Kör elnöke mondott emlékbeszédet.

 Köszönjük a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói  megható műsorát. A Martinus Kórust Törökné Novadovszki Nelli igazgatónő készítette fel. A műsort adó diákok felkészítő tanára Török László tanár úr volt.

 

       

Vélemény, hozzászólás?